tirsdag 25. januar 2011

Tutorial - 45 graders Krusmatte /45 degrees Mug Rug


45 graders Krusmatte / 45 degrees Mug Rug

Her kommer en tutorial på min 45 graders Krusmatte, eller 45 degrees Mug Rug som vi kan kalle den på english! ;) Dette er min aller førte tutorial så det er kanskje ting som kunne vært gjort/skrevet annerledes/enklere, men det blir slik som dette i denne omgang:


Mål på ferdig Mug Rug's ligger på ca 6" x 9", så jeg starter med en bit naturfarget lin som hovedstoff som kuttes litt større en ferdig mål, denne er 7" x 10". (kan kuttes f.eks 6,5" x 9,5" også, litt avhengig av hvor mye svinn du synes er akseptabelt ved renskjæring etc...!? )Så legger jeg på linjalen med utgangspunkt i nedre høyre hjørne og 45 graders-streken på linjalen slik at jeg kutter i 45 grader. Ta vare på den biten som skjæres av.

Jeg legger på den rørste remsa på hovedstoffet, dette er den lyse brune stripen du ser på bildet av den ferdige Rug'en. Denne er kuttet 1" bred. (til f.eks 4 brikker trenger du ca 1 remse på 1" av dette stoffet).
Sy på remsen med 1/4 " sømrom og stryk mot høyre. (lin er tykkere enn bomullsstoffer, så det kan være lurt og stryke sømrommet mot/under bomullsstoffene).
Jeg renskjærer litt på kantene av remsene, merk at nederste høyre hjørne kuttes oppover, dvs at remsen danner hjørnet sånn cirka).

Jeg legger så på neste remse. Denne er kuttet 1,5" bred. Her bruker jeg en remse til hver brikke, fordi det som blir igjen av denne remsen er nok, og passer godt, til lukkekant tilslutt! (Da er det ikke lurt og serie-sy denne sømmen med samme remse, men heller bruke en remse til hver brikke)Sy sømmen med 1/4" som ellers, stryk ut og renskjær kantene litt.


Legg på neste remse, denne er her mørkere brun og er skåret 1".
Sy denne med samme sømrom som ellers, stryk ut og renskjær kantene.Nå brukes den trekanten av lin-stoffet som ble skåret av i begynnelsen.
Denne legges på den siste remsen, syes og strykes. Her kan det være lurt og stryke den andre veien, slik at sømrommet på linstoffet kommer innunder bomullsstoff.
Renskjær kantene litt.Nå tar jeg utganspunkt i vinkelen til den første brune remsen og kutter på den andre siden, ca 3 1/4" (da blir feltet på midten 3" etter sammensying.) Det nøyaktige målet mellom her er ikke fullt så nøye, bare en passer på å gjøre det likt på alle om en lager flere like.
Ta også her vare på den avskårne lin-biten.
Remsene her syes på på samme måte som de som er sydd på allerede.

Den første, mørkere brune, er kuttet i 1" bredde.

Den neste, lysere brun, er kuttet i 1,5" bredde. Denne syes på likedan, og en renskjærer kantene underveis.Sy på den lille lin-trekanten slik som med den første, stryk og renskjær.


Legg forstykket/toppen som nå er sydd oppå vatt og ett bakstykke underst. Dette quiltes nå sammen. Jeg har quiltet "in the ditch", altså i "grøfta" i alle sømmene. Jeg har quiltet i striper på begge sidene og frihåndsquiltet med sjattert tråd i midtpartiet. Her kan en egentlig slå seg løs etter eget ønske og kreativitet. Dette er et passende stort felt til å øve seg på frihåndsquilting f.eks.
Renskjær Quilten til ca 6" x 9".
Sy på lukkekant. Vi syr på lukkekanter ulikt så jeg har valgt å ikke vise hvordan jeg gjør dette her. (Søk ev opp en tutorial eller YouTube-video om du trenger innføring i det... ;) ) Jeg bruker enkel lukkekant, dvs 1,5" og jeg har her brukt resten av hver av den sorte remsen jeg brukte i selve toppen.


Om du har fulgt trinnene over så har du nå forhåpentligvis en ferdig 45 graders Krusmatte og kan bare nyte det ferdige arbeidet og en kopp kaffe(eller te)!! ;)
(Takk for at du tok turen innom. Håper du har hatt nytte av denne tutorial'n og at det var forståelig. Gi meg gjerne tilbakemelding om noe burde vært annerledes eller er feil/missvisende!? Takk! )

6 kommentarer:

GOMMO sa...

Så flott Mug Rug du lager. Tusen takk for att du deler med oss. Veldig koseligt.

iris sa...

Jeg likte mønsteret ditt så godt at jeg tror jammen jeg vil sy meg ettpar slike som dine.
Takk for at du deler.

Tone sa...

Kjempeflott muggerugger! Likte den måten du har sydd de på. :) Takk for beskrivelsen.

medina sa...

Tusen takk for at du viser oss hvordan det gjøres. De var nydelige!

RyumQuilt sa...

Kjempebra, Renate. Flott beskrevet framgangsmåte

Klem :-)

Anne Lise sa...

Det var flotte krusmatter. Disse vil jeg prøve - synes forklaringen var veldig grei. Takk for tips.